Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint a világon megtermelt élelmiszer kb. egyharmada kárba vész. Hazánkban évente kb. 1,8 millió tonna élelmiszer végzi felhasználás helyett hulladékként.5 A kereskedelem résztvevői mellett mi is tehetünk azért, hogy ez másképp legyen.
Megfelelő mennyiségű adagokat főzzünk: tapasztaljuk ki, mi az a mennyiség, ami el szokott fogyni a háztartásunkban, és mi az, ami nem. Az ételmaradékokat fogyasszuk el, ne dobjuk ki! Váljon szokásunkká a hűtőnk rendszeres átnézése, ne feledkezzünk meg benne semmilyen ételről. Vásárlás során ne halmozzunk fel túlzott mértékű készleteket tartós élelmiszerekből sem, hiszen ez esetben is elpazarlódik, amit nem használunk fel a lejárati időig.
Figyeljük meg és jegyezzük fel egy hónapon/fél éven/egy éven keresztül, mennyi tartós élelmiszert használunk fel a háztartásunkban, és a készletünket ennek megfelelően alakítsuk ki.
Érdeklődőknek ajánlott:
Kocsis Dóra könyve és gondolatai a zero waste konyháról:
https://zerowastekonyha.hu/